Mákos pite

Mákos pite
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só
  • fél narancsból nyert narancshéj
  • a töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 1 narancsból nyert narancslé
  • 2 evőkanál porcukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csipet
  • fél narancsból nyert narancshéj
  • 25 dkg darált mák
  • 1 narancsból nyert narancslé
  • 2 evőkanál porcukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

Az átszitált, sütőporos lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrokat, a tojássárgáját, a tejfölt, a egy csipet sót és a narancs héját. Alaposan összedolgozzuk, és a kidolgozott linzertésztát hűtőbe rakjuk kb. 20 percre. Ezalatt elkészítjük a tölteléket.

A töltelék hozzávalóival nincs egyéb dolgunk, mint egy lábasban kis lángon, kb. 5 perc alatt összemelegíteni. Ezután félrerakjuk, és kinyújtjuk a tésztát.

A megpihent linzertésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és két egyenlő részre vágjuk. Mindkét darabot egyenlő vastagra kinyújtjuk. Az egyik felét kivajazott tepsibe (20x25 cm-es vagy más kisebb méretű) rakjuk, és villával megszurkáljuk. Ezután ráhalmozzuk az összes máktölteléket, és rárakjuk a másik tésztát is. A tetejét szintén megszurkáljuk villával, és lekenjük a maradék tojásfehérjével.

Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Még langyosan megszórjuk porcukorral, és jóízűen elfogyasztjuk.

Megjegyzés:

A receptet Buzási Erzsébet küldte be. Köszönjük!