Mákos metélt ínyenc húsgolyókkal

Mákos metélt ínyenc húsgolyókkal

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Hozzávalók:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál zöldhagyma
  • 1 kis szál sárgarépa
  • 1 szál szárzeller
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál rétesliszt
  • 1 dl olaj
  • 1 dl fehérbor
  • 3 dl tejszín
  • 2 dl húsleves, kockából
  • 4 púpozott evőkanál mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 1 narancs reszelt héja
  • 40 dkg tészta
  • 2 evőkanál egész mák

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk. A fokhagymát, zöldhagymát, répát és zellert megtisztítjuk, megmossuk, és vékonyan felszeleteljük.

A darált húst összedolgozzuk a hagymával és a tojássárgájával, beletesszük a petrezselymet és a köményt, sóval és borssal ízesítjük. Nedves kézzel kis gombócokat formázunk a húsmasszából, a rétes lisztben megforgatjuk, és felforrósított olajban pirosra sütjük.

Amikor a gombócok már majdnem készen vannak, hozzádobjuk a vékony szeletekre vágott zöldségeket (fokhagyma, zöldhagyma, répa, zeller) és összepirítjuk őket. Ezt követően az egészet felöntjük a borral, elfőzzük belőle az alkoholt, és végül hozzáöntjük a tejszínt, a húslevest. Belekeverjük a mustárt, a mézet és a reszelt narancshéjat is. Ez egészet gyorsan összeforraljuk.

A körethez megfőzzük a tésztát. Közben az egész mákszemeket a 180 °C-ra előmelegített sütőben kissé megpirítjuk, a kifőtt tésztára szórjuk és így kínáljuk.

Neked ajánljuk