Mákos-meggylekváros kalács

Mákos-meggylekváros kalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 0,5 kg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 egész tojás és egy sárgája
  • 1 kávéskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5-3 dl tej
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg olvasztott vaj

a töltelékhez és díszítéshez:

  • csokis vagy sima meggylekvár
  • 7 evőkanál darált mák
  • 3 evőkanál porcukor
  • pár szem magozott meggy
  • 1 tojás
  • kevés cukros tej

Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, annyit leveszünk belőle, amiből majd 3 db kb. 10 cm átmérőjű kerek tésztát tudunk nyújtani. A többi tésztát téglalap alakúra nyújtjuk.

A téglalap hosszabbik felét bevagdossuk 2 cm széles és kb. 10-12 cm hosszú csíkokban. A megmaradt részre rákenjük a (csokoládés) meggylekvárt, rászórjuk a cukros darált mák felét, és az egészet feltekerjük. Kerek alakúra formázzuk úgy, hogy a bevágott részes oldal kívül legyen, és a torta forma széléhez tesszük - a belsejébe jönnek majd a félretett tésztából készült lapok.

A maradék kis tésztadarabot 3 részre osztjuk, kb. 10 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk, beletesszük a karika közepébe (a széleit egy picit a karikába tekert tésztához nyomkodjuk), megkenjük (csokis) meggylekvárral, megszórjuk cukros mákkal, majd ráhelyezzük a következő kerek tésztát, azt is megkenjük-megszórjuk, majd az utolsó tésztát is rárakjuk.

Az egészet bekenjük felvert tojással, és hagyjuk kb. 30 percet kelni, majd 180 fokos, előmelegített sütőbe tesszük és 30-35 perc alatt megsütjük.

Amikor megsült, kivesszük, és még forrón megkenjük cukros tejjel. A közepét megkenjük (csokis) meggylekvárral, és a kimagozott meggyel díszítjük.

Neked ajánljuk