Mákos-meggyes kalács

Mákos-meggyes kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 2 dl meleg tej
  • 1 dl olaj
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 csomag (7g) instant élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 530 g liszt
  • a töltelékhez:
  • 150 g darált mák
  • 150 g meleg tej
  • ízlés szerint cukor (én 3 evőkanállal tettem bele)
  • 1-2 kupak vanília kivonat
  • 2,5 evőkanál búzadara
  • 1 üveg magozott meggy lé nélkül
  • 2 dl meleg tej
  • 1 dl olaj
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 csomag (7g) instant élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 530 g liszt
  • 150 g darált mák
  • 150 g meleg tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1-2 kupak vanília kivonat
  • 2,5 evőkanál búzadara
  • 1 üveg magozott meggy lé nélkül

Elkészítés:

A meleg tejet egy nagyobb tálba öntjük, hozzátesszük a porélesztőt és a cukrot. Elkeverjük, majd 4-5 percig állni hagyjuk. Addig kimérjük a lisztet és előkészítjük a tészta többi hozzávalóját. Majd mehet bele az olaj, a tojásfehérje, ezt jól elkeverjük, majd végül apránként a lisztet is beledolgozzuk. (Végig kézzel dolgozzunk! Nem lesz nehéz.). Jól eldolgozzuk, amíg egy sima felületű, jó állagú tésztát nem kapunk. Ez kb. pár percet vesz igénybe.

A mákot tálba tesszük, ráöntjük a meleg tejet, elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot és a meggyet, azzal is elkeverjük. Majd mehet bele a vanília is és a búzadara is. (A búzadara azért jó hozzá, mert felszívja a meggy sülés közben kijött levét, így nem ázik el a tésztánk.)

Megformázzuk a tésztát. A kinyújtott téglalap hosszanti részének az egyharmadát egészben hagyjuk, a többi részét 15 egyforma csíkra vágjuk, majd azokat hármasával összefonjuk. Az egyben hagyott részre kicsit feljebb toljuk a tölteléket, hogy a copfok aljánál legyen hely, hogy át tudjuk elsőnek fordítani az egészet, utána már könnyebb lesz feltekerni. (Mivel jó állagú a tészta, így én úgy oldottam meg, hogy mikor elsőnek tekertem rajta, akkor a tölteléket fentebb is toltam, hogy összébb legyen és húztam a tésztán picit, hogy kicsit nyúljon, így jól összezártam, majd úgy fordítottam tovább. Majd így áttettem a zsírpapírra és utána formáztam patkó alakúra. Így könnyebb dolgom volt.)

Ezután lekenjük mindenhol a felvert tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük, alsó-felső sütéssel.

Megjegyzés:

A receptet Ninnaska Ízvilág küldte be. Köszönjük!