Mákos-meggyes bukta torta

Mákos-meggyes bukta torta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 marék cukor
  • csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 db egész tojás
  • 25 dkg cukrozott darált mák
  • 25 db magozott meggy

a kalács megkenéséhez:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés:

A tejet a cukorral langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A felfuttatott élesztős tejbe beleszitáljuk a lisztet, beleütjük a tojások sárgáját, a csipet sót és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha már összeállt a tészta, akkor az olvasztott vaj és olaj keverékét apránként beledolgozzuk a tésztába. Addig dagasztjuk, amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edényfalától és a kezünktől.

A tészta tetejét enyhén meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával és kb. 30 percig meleg helyen kelesztjük. Amíg kell tészta, addig a mákot elkeverjük pár kanál meggylével (nem tocsogósra, csak hogy összefogja és összeálljon).

Ha megkelt a tészta lisztezett deszkára borítjuk és kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk – lehetőleg kerekre. Ezután egy tejes bögrével kiszaggatjuk, a tészta közepébe teszünk egy púpos teáskanál mákot, mák közepébe egy szem meggyet. A tésztát összecsípjük és gombócot formálunk belőle.

Egy 26 cm-es tortaformát olajjal kikenünk, az alját sütőpapírral kibéleljük, és sorba belerakjuk a megtöltött buktákat. A tetejét lekenjük felvert tojással és 30 percig újra kelesztjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Ha megkelt a bukta torta, akkor újra lekenjük és betoljuk a sütőbe 45 percre, amíg szép pirosra sül. Még azon forrón cukros vízzel lekenjük, hogy szép fényes legyen.

Rácson hagyjuk langyosra kihűlni, majd kézzel tördelve kínáljuk.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk