Mákos krémes szelet

Mákos krémes szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 9 db tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 200 g mák (darált)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • a krémhez:
  • 9 db tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 150 g cukor
  • 5 evőkanál étkezési keményítő
  • 500 ml tej
  • 150 g margarin
  • az összeállításhoz:
  • 100 g étcsokoládé
  • 5 evőkanál mandulapehely (vagy más szóróanyag)
  • 24 db babapiskóta
  • 9 db tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 200 g mák (darált)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 9 db tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 150 g cukor
  • 5 evőkanál étkezési keményítő
  • 500 ml tej
  • 150 g margarin
  • 100 g étcsokoládé
  • 5 evőkanál mandulapehely (vagy más szóróanyag)
  • 24 db babapiskóta

Elkészítés:

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát és a citrom reszelt héját. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a mákkal, majd lassú, óvatos, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal a tojásfehérjéhez keverjük.

A tésztát két részre osztjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 10-10 perc alatt készre sütjük őket. A formában kissé kihűtjük.

A krémhez a tojássárgáját simára keverjük a cukorral, vaníliaaromával és a keményítővel. A tejet felforraljuk, majd beleöntjük a kikevert tojássárgáját, és sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.

A margarint kockákra vágjuk, és robotgéppel kikeverjük a pudinggal.

Összeállítás: A krém felét rákenjük az egyik piskótalapra, erre helyezzük a babapiskótákat. A krém másik felét a babapiskótákra simítjuk, majd lefedjük a másik piskótalappal. Az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Amíg még meleg, szeletelt mandulával vagy zöld pisztáciával szórjuk meg. Pár óra pihentetés után szeletelhető, de jót tesz neki egy éjszakai állás.

Megjegyzés:

A receptet Frankberger Gábor küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti