Mákos kifli

Mákos kifli
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 450 g tisztított, ledarált háj
  • 10 dkg liszt
  • *
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1,5 dl szódavíz
  • 1,5 dl fehérbor
  • *
  • a töltéshez:
  • cukrozott mák
  • 450 g tisztított, ledarál háj
  • 10 dkg liszt
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1,5 dl szódavíz
  • 1,5 dl fehérbor
  • cukrozott mák

Elkészítés:

A hájat a 10 dkg liszttel összegyúrjuk, hidegre tesszük.
A liszttel a többi hozzávalókból rétestésztát készítünk, majd 15 percig pihentetjük.

Pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtjuk és a lisztes hájat a tésztára kenjük. (A lisztes hájat egy zsírpapíron nyújtottam ki a tésztával egyenlő nagyságúra és ráhelyeztem.) Az egészet felcsavarjuk, sodrófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és négyszer összehajtjuk négyszeresére összehajtjuk. Hideg helyre tesszük, majd még 20 percenként háromszor a nyújtást, hajtogatást hűtést megismételjük. (Én este készítettem, és másnap reggelig a hűtőben pihentettem a hajtogatott tésztát.)

A lehűlt tésztát 5 mm-esre nyújtjuk, majd ízlés szerinti formára vágjuk és megtöltjük. (Én kerek formákra nyújtottam, háromszögeket vágtam belőle, a hosszabbik oldalának a közepére tettem a mákos tölteléket, majd a csúcsa felől feltekertem a tésztát, mintha kiflit vagy croissant készítenék.) A töltött hájas tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben kisütjük.

A tészta univerzális, édes vagy sós töltelékkel egyáltalán elkészíthetjük, kisüthetjük. Nagyon szépen kinyílnak a rétegek.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti