Mákos kelt háromszögek

Mákos kelt háromszögek
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg nádcukor
  • 1/2 kocka élesztő
  • 1-1,5 dl tej
  • 2 db tojás (1 db a tésztába, 1 db a kenéshez)
  • 1 csipet só
  • a töltelékhez:
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg nádcukor
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg nádcukor
  • 1/2 kocka élesztő
  • 1-1,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 csipet
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg nádcukor

Elkészítés:

A tésztához 1 dl tejet langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a nádcukrot és a csipet sót. Ezután beleszórjuk a lisztet, beleütünk 1 db tojást és sűrű tésztát dagasztunk. Szükség esetén adhatunk még hozzá tejet. A lényeg, hogy hólyagos, ne ragadós tésztát kapjunk, amelyet kb. egy órán át hagyunk megkelni meleg helyiségben.

Ameddig a tészta „kel”, elkészítjük a töltelékeket. A mákot és a cukrot egy fazékba tesszük, hozzáöntjük a tejet és takaréklángon puhára főzzük a mákszemeket. A lényeg, hogy a szemek puhák legyenek és felszívják az összes tejet és besűrűsödjön.

A tésztát lisztezett deszkán kb. 30x30 cm-es négyzetre nyújtunk, megkenjük a mákos töltelékkel és szorosan feltekerjük. Éles késsel a tekercset jobbra ferdén, majd balra ferdén vágjuk, így a tésztából háromszögeket kapunk.

A háromszögeket tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőbe tesszük és közepes lángon szép barnára sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Nemes-Pádár Csilla küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti