Mákos kalács

Mákos kalács

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 40 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 50 g vaj
  • 2 tojás
  • 1 csipetnyi só
  • kb. 2,5 dl tej

a töltelékhez:

  • 1,5 dl tej
  • 100 g cukor
  • 180 g darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája

a kalács lekenéséhez:

  • 1 tojásfehérje
  • 2 evőkanál tej
  • 1 kávéskanál cukor

Elkészítés:

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A tejet kis lángon meglangyosítjuk, majd az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk,1 mokkáskanál cukorral elkeverjük, és lefedve felfuttatjuk.

A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük, a közepébe kis mélyedést készítünk és beleütjük a tojásokat. A vajat felolvasztjuk, majd a lisztes-tojásos keverékhez adjuk, és a megkelt kovásszal, valamint a megmaradt langyos tejjel jól kidolgozzuk. Kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a mákot és addig forraljuk, amíg a massza besűrűsödik. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a tojássárgáját, majd kihűtjük.

A tésztát kb. 35x35 cm nagyságúra nyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk. A tészta mindkét felét megkenjük a máktöltelékkel, majd hosszában felgöngyölítjük. A hengereket összetekerjük és sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük. A tojásfehérjét, tejet, cukrot összekeverjük, és a kalácsot lekenjük vele.

A sütőt 50 fokra bekapcsoljuk, a kalácsot a sütőbe tesszük, és 20 percig ezen a hőfokon megkelesztjük (szép nagyra nő ez idő alatt). Utána 180 fokra állítva 30 percig sütjük. Közben alufóliával letakarjuk a tetejét, hogy meg ne égjen.

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk