Mákos kalács

Mákos kalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 reszelt citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő

A töltelékhez:

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • kevés citromlé
  • tej

Elkészítés:

Futtassuk fel az élesztőt. Morzsoljuk bele a margarint az átszitált lisztbe, adjuk hozzá az élesztőt, a sót, a kétfajta cukrot, a citrom reszelt héját, és a tojásokat. Gyúrjuk össze alaposan, hogy egy levegős tésztát kapjunk.

Hagyjuk a kétszeresére kelni egy meleg helyen (kb. 80 perc).

Közben vajazzuk ki, és lisztezzük be a tepsiket.

A töltelékhez daráljuk le a mákot, reszeljük bele 1 citrom héját, cukrozzuk, belecseppentem a pár csepp citromlevet. Adjunk hozzá annyi vaníliás cukrot és tejet, hogy a mák még ne álljon össze!

Osszuk a már megkelt tésztát ketté, nyújtsuk téglalap alakúra, simítsuk rá a tölteléket, majd tekerjük fel, és kenjük meg a tetejét tojással.

Szurkáljuk meg a tészta tetejét, hagyjuk kelni még egy kis ideig a tepsiben, majd süssük meg ötös fokozatra előmelegített sütőben.

Neked ajánljuk