Mákos kalács
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 2,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 reszelt citrom héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- só
- 5 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg cukor
- kevés citromlé
- tej
Elkészítés:
Futtassuk fel az élesztőt. Morzsoljuk bele a margarint az átszitált lisztbe, adjuk hozzá az élesztőt, a sót, a kétfajta cukrot, a citrom reszelt héját, és a tojásokat. Gyúrjuk össze alaposan, hogy egy levegős tésztát kapjunk.
Hagyjuk a kétszeresére kelni egy meleg helyen (kb. 80 perc).
Közben vajazzuk ki, és lisztezzük be a tepsiket.
A töltelékhez daráljuk le a mákot, reszeljük bele 1 citrom héját, cukrozzuk, belecseppentem a pár csepp citromlevet. Adjunk hozzá annyi vaníliás cukrot és tejet, hogy a mák még ne álljon össze!
Osszuk a már megkelt tésztát ketté, nyújtsuk téglalap alakúra, simítsuk rá a tölteléket, majd tekerjük fel, és kenjük meg a tetejét tojással.
Szurkáljuk meg a tészta tetejét, hagyjuk kelni még egy kis ideig a tepsiben, majd süssük meg ötös fokozatra előmelegített sütőben.