Mákos húsvéti kalács

Mákos húsvéti kalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1,5 dl + 1 evőkanál tej
  • 12 dkg darált mák
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 narancs
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk cukorral és meleg helyen 10 perc alatt felfuttatjuk. Tálba öntjük, hozzáadjuk a többi cukrot, a lisztet, csipetnyi sót, a puha vajat, a tojást, a narancs levét és reszelt héját. Összegyúrjuk. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Beledolgozzuk a darált mákot. A tésztát három részre osztjuk és egyforma vastagságú hengerekké formáljuk. Felül összecsípjük a tésztaszéleket, majd a hengereket összefonjuk. A két végét összenyomjuk, így koszorú forma alakul ki. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és további 15 percig kelesztjük.

A tojássárgáját tejjel kikeverjük és megkenjük vele a kalács tetejét. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

Neked ajánljuk