Mákos és diós bejgli

Mákos és diós bejgli

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

6 db kb. fél kg-os bejglihez:

a tésztához:

  • 90 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 12,5 dkg zsír
  • kb. 2 dl hideg víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 dl hideg, cukormentes tejszín (pl 30 %-os)
  • 2 tojássárgája

a mákos töltelékhez (3 rúdhoz):

  • 40 dkg darált mák
  • 25 dkg cukor (lehet kevesebb is)
  • 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa (darált keksz)
  • ízlés szerint reszelt citromhéj (nálam kb. 1,5 citrom héja került bele)
  • kb. 1 citrom leve
  • mazsola ízlés szerint (elhagyható)
  • 2,5 dl víz

a diós töltelékhez (3 rúdhoz):

  • 40 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor (lehet kevesebb is)
  • 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
  • fahéj ízlés szerint (nálam kb. 2 púpos teáskanál)
  • 2,5 dl víz

a lekenéshez:

  • tojássárgája és tojásfehérje

Elkészítés:

Először a töltelékeket készítjük el, mert ki kell hűteni. A mákoshoz: a vizet a cukorral összeforraljuk, majd hozzáadjuk a mákot, a darált kekszet vagy zsemlemorzsát, a citromlevet és a citrom reszelt héját. Ízlés szerint mazsola is adható hozzá. Az egészet alaposan összekeverjük, majd kihűtjük.

A diós tölteléket is ugyanígy készítjük el, majd kihűtjük.

A kész töltelékeket 3-3 egyenlő részre osztjuk (vizes kézzel könnyű vele bánni!).

A tésztához a lisztet egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáit, a tejszínt, a sót, a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt (nem kell felfuttatni), majd hozzáadjuk a margarint és a zsírt. Elkezdjük összedolgozni, majd kb. 2 dl vizet adunk hozzá (függ a liszt minőségétől!), majd alaposan összegyúrjuk. Egy viszonylag keményebb, zsíros tapintású tésztát kell kapnunk. (Ha még ragacsos, nem lehetne nyújtani, akkor gyúrjunk még bele lisztet, de csak óvatosan a mennyiségekkel!)

A kész tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd kb. 20 percre betesszük a hűtőbe. (nem kell keleszteni!)

Hűsölés után a tésztákat egyenként nyújtódeszkán kb. 20x25 cm-es téglalappá nyújtjuk (fontos, hogy sem a tésztát, sem a deszkát nem szabad lisztezni, mert akkor nem lesz szép fényes a bejgli felülete!).

Három tésztát mákos töltelékkel, hármat pedig dióssal terítünk be. Egyszerűbb vizes kézzel szétteríteni a tésztán a tölteléket (vigyázzunk, hogy a szélein hagyjunk el a tésztából). A tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd feltekerjük.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd 3 bejglit beleteszünk. A maradék hármat másik tepsire sorakoztatjuk. Ha kész, akkor lekenjük tojássárgájával (célszerű délután készíteni!), hagyjuk száradni, majd amikor már nem ragad, akkor tojásfehérjével is lekenjük. Éjszakára hűvös helyre tesszük (de nem hűtőbe). Meleg helyen nem szabad hagyni, mert túlkel és sütéskor szét fog repedni.

Másnap reggel hurkapálcával vagy fogpiszkálóval középen, az aljáig megszurkáljuk, hogy a gőz tudjon távozni. Reggel már semmivel nem kell lekenni!

A sütőt hőlégkeverésen 180 fokra előmelegítjük, majd 25-30 perc alatt szép márványosra sütjük a bejgliket. Ha kihűlt, akkor lehet szépen szeletelni.

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk