Mákos és diós bejgli (pozsonyi kifli)

Mákos és diós bejgli (pozsonyi kifli)

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 1,5 dl tej
  • 1 db tojássárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál vaníliás cukor

A forrázott diótöltelékhez:

  • 60 dkg darált dió
  • 42 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • méz
  • mazsola
  • citromreszelék

A forrázott máktöltelékhez:

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 1,5 dl tej
  • 1 db tojássárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál vaníliás cukor
  • 60 dkg darált dió
  • 42 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • méz
  • mazsola
  • citromreszelék
  • 60 dkg darált mák
  • 42 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • méz
  • mazsola
  • citromreszelék

Elkészítés:

Elkészítés: A tésztához a vajat a porcukorral és a liszttel, valamint a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a hideg tejben feloldott élesztőt és a tojást. Rövid ideig gyorsan gyúrjuk, majd konyharuhával letakarva 20-25 percig hűtőben pihentetjük.

A töltelékhez a vizet, a cukrot, a mazsolát, a mézet, a fahéjat és a vaníliás cukrot felforraljuk, és ráöntjük a darált dióra vagy a darált mákra, de az utóbbiba nem kell fahéj.

Pihentetés után 3 db 30 dkg-os tésztát mérünk ki, ehhez 20 dkg-os tölteléket mérünk majd ki. Felosztás után felgömbölyítjük, henger alakúra formázzuk, ellapítjuk, hűtőben pihentetjük, majd téglalap alakúra nyújtjuk. Forrázott dió-, illetve máktölteléket egyenletesen szétnyomkodunk a felületén. A két szélét 2 cm vastagságban ráhajtjuk a töltelékre, benyomkodjuk, majd feltekerjük a tésztát.

Ezután sütőlemezre helyezzük, tojássárgájával lekenjük, és langyos helyen kelesztjük. Ha a tojássárgája megrepedezett és megszáradt, tojásfehérjével kenjük le, és hideg helyre tesszük. Ha a felülete száraz, egy kicsit óvatosan megnyomkodjuk, a közepén pár helyen megszurkáljuk, hogy a felesleges levegő eltávozzon belőle, és 200C-on sütjük.

Neked ajánljuk