Mákos és diós bejgli

Mákos és diós bejgli
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 3 rúd tésztához:
  • 1 pohár tejföl
  • 1 pohár sertészsír
  • 2 egész tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 3 dkg friss élesztő
  • kb. 50-60 dkg liszt
  • a kenéshez:
  • 1 tojás
  • a mák töltelékhez (3 rúdhoz):
  • 50 dkg mák
  • 40 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • (ízesíteni lehet: reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel vagy birsalmasajttal)
  • a diós töltelékhez (3 rúdhoz):
  • 50 dkg dió
  • 40 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • (ízesíteni ugyanazokkal lehet, mint a mákosat)
  • a pohár mérete: 2 dl
  • 1 pohár tejföl
  • 1 pohár sertészsír
  • 2 egész tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál
  • 3 dkg friss élesztő
  • 50-60 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 50 dkg mák
  • 40 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg dió
  • 40 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Előre elkészítjük a tölteléket – mindkettőt ugyanúgy: a darált mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrokat és a langyos tejet (én nem szoktam főzni), illetve a hozzávalók között felsorolt anyagokkal ízesíthetjük, ki melyiket szereti belőle.

(Természetesen készíthetünk diósat és mákosat is egy adagból. Akkor a töltelék hozzávalóit annak arányában csökkentsük le, mennyi rudat sütünk a diósból vagy a mákosból.

A tésztához a tejfölt, a zsírt, a tojást a cukorral és a sóval összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és fokozatosan hozzáadva a lisztet jól összegyúrjuk. (Ne túl kemény tésztát készítsünk!) 3 részre osztjuk, és kezdhetjük a bejgli készítését.

A tésztánkat téglalap alakúra nyújtjuk, megszórjuk a töltelékkel, a két végét kicsit visszahajtjuk. Feltekerjük, lekenjük tojással, az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával, és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe. (Ne süssük keményre a rudakat!)

Nagyon szeretjük még házi kemény szilvalekvárral is megtölteni.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!