Mákos-diós bejgli

Mákos-diós bejgli

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

2-2 rúdhoz:

az élesztős omlós tésztához:

  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só

a kenéshez:

  • 1 tojás

a diótöltelékhez:

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • fél dl tej
  • 20 dkg darált dió
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

a máktöltelékhez:

  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 1 kicsi citrom leve és reszelt héja

Elkészítés:

A tésztát előző este készítjük el. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat, a tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.

A diótöltelékhez a vaníliás cukrot a porcukorral együtt elkeverjük a tejben és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A máktöltelékhez 1 dl vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk, beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom levével és reszelt héjával, és szintén hagyjuk langyosra hűlni.

A cipókat egymást követően lazán átgyúrjuk, lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyva 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük, és sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. A másik három cipót is eszerint töltjük meg.

A tetejüket megkenjük tojássárgájával és langyos helyen fél órát pihentetjük, amíg a tojássárgája meg nem szikkad. Finoman megkenjük a tojásfehérjével, és további fél órát pihentetjük-szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványos a teteje).

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tekercsek tetejét villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságra állított rácson 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. (A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni!) A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Én másfél adagban sütöttem. 2 rúd diós töltelékesbe tettem mazsolát és apróra vágott birsalmasajtot.

A receptet Buzási Lászlóné

Hasonló receptek