Mákos babka

Mákos babka
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 200 ml tej
  • 11 g friss élesztő
  • 50 g vaj
  • 75 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • *
  • a töltelékhez:
  • 250 g mák
  • 170 g kristálycukor
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 150-200 ml tej
  • 500 g liszt
  • 200 ml tej
  • 11 g friss élesztő
  • 50 g vaj
  • 75 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 250 g mák
  • 170 g kristálycukor
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 150-200 ml tej

Elkészítés:

A tejet csipetnyi cukorral meglangyosítjuk, beletesszük az élesztőt és felfuttatjuk. Utána a szobahőmérsékletű hozzávalókat az élesztős tejjel egy tálba rakjuk, és addig dagasztjuk, amíg szép sima, fényes felületű tésztát nem kapunk. Ezután egy meleg helyen, kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Megmelegítjük a tejet, hozzáadjuk a mákot, a cukrot, a vaníliáscukrot és a citromhéjat. Főzés közben folyamatosan kavargatjuk nehogy odaégjen, a végén sűrűbb állagú krémet kell, hogy kapjunk. Amennyiben hígnak érezzük, szükség szerint adjunk hozzá egy kis búzadarát, ami magába szívja a nedvességet. Ha kész, a tésztát egy nyújtódeszkára borítjuk, és téglalap formájúvá (50x30 cm) nyújtjuk.

Az elkészült krémet szép egyenletesen a tésztára kenjük, majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük a tésztát úgy, hogy egy hengert kapjunk. Ezután félbe vágjuk, hogy két egyenlő henger legyen. Fogjuk az egyik hengert és egy éles késsel teljesen félbevágjuk. Ahogy a két fél szétnyílt, az egyik végét összedolgozzuk, szépen összefonjuk és a végét megint összedolgozzuk. Ugyanígy fonjuk össze a másik részt is.

A babkákat 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti