Mákos-almás lepény

Mákos-almás lepény
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg zsír
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • csipet só
  • a töltelékhez:
  • 10 dkg darált mák
  • 20 dkg reszelt alma
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg búzadara
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db tojás
  • a tetejére lekenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • a tészta kenéséhez:
  • meggy extra dzsem
  • (a tepsi mérete: 23x36 cm)
  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg zsír
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • csipet
  • 10 dkg darált mák
  • 20 dkg reszelt alma
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg búzadara
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • meggy extra dzsem

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. Az almákat lereszeljük, a levét kinyomkodjuk.

A tejben felfőzzük a búzadarát, belekeverjük a mákot és a reszelt almát és hagyjuk kihűlni.

Közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekeverjük a grízes mákot és óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját.

A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a zsírral és a tejföllel. Kétfelé vesszük a tésztát, a felét kinyújtjuk, majd egy alaposan kizsírozott tepsibe fektetjük, a tetejét vékonyan megkenjük a dzsemmel. Erre kenjük az elkészített tölteléket, ráfektetjük a második kinyújtott lapot. A tetejét villával megszurkáljuk, hogy a gőzök távozni tudjanak, majd lekenjük tojássárgájával.

Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Hűlés után kockákra vágjuk, a tetejét porcukrozva tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Wagensommer Alexandra küldte be. Köszönjük!