Magyaros rakott káposzta

Magyaros rakott káposzta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 bögre rizs
  • 50 dkg sertéslapocka darálva
  • 70 dkg hordós savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál piros paprika
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál házi paprikakrém
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 db 450 g-os tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 bögre rizs
  • 50 dkg sertéslapocka darálva
  • 70 dkg hordós savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál piros paprika
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál házi paprikakrém
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 db 450 g-os tejföl
  • 2 db tojás

Elkészítés:

A szalonnát felaprítjuk, majd zsírjára sütjük. A szalonna pörcöket kiszedjük. A megmaradt zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, megszórjuk piros paprikával, és 1 dl vízzel felöntjük. A darált húst rátesszük, ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, paprikakrémmel. (Minél fűszeresebb, annál jobb!)

Fedő alatt készre sütjük, a közben elpárolgott vizet pótoljuk. A rizst étolajon megpirítjuk, kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntjük, sóval, őrölt borssal és vegetával ízesítjük.

A sütőt forróra (200-220 fok) előmelegítjük, majd az edényt fedővel lezárva betesszük. A tűzhelyet kikapcsoljuk, bent a melegben készre „dagad” a rizs. (Húsleves lével is felönthető, úgy a legfinomabb.

A káposztát vízben egy kissé kimossuk, hogy ne legyen túl savanyú, majd egy vöröshagymát felaprítunk, olajon megdinszteljük, a káposztát rátesszük és fedő alatt puhára sütjük.

Egy hőálló tálat étolajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórunk. Elosztjuk az alján a káposzta harmadát, következik a rizs negyede, majd a húsos ragu harmada. A tejfölt 2 db tojással, őrölt borssal, vegetával ízesítve simára keverjük, és meglocsoljuk a pörkölt tetejét a harmadával. Folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére rizs kerül, amit lekenünk a tojásos tejföllel. Olvasztott vajjal vagy kevés étolajal meglocsoljuk a tetejét.

220 fokra melegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!