Magyaros babgulyás

Magyaros babgulyás

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók kb. 6-7 személyre:

  • 70 dkg marhalábszár
  • 40 dkg szárazbab
  • 1 ek. zsír
  • 1 fehérrépa
  • 1 sárgarépa
  • 1 zeller egészben
  • 1 szelet karalábé
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 szál zellerzöld
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • ételízesítő
  • majoránna
  • őrölt bors
  • 1 mk. egész kömény

A csipetkéhez:

  • 1 tojás
  • 3 ek. liszt

Valamint:

  • néhány csepp ecet

Elkészítés:

Forró zsiradékon dinszteljük az aprított hagymát és az áttört fokhagymát, a köményt, a felkockázott marhahúst rárakjuk és pirítjuk pár percig, amíg a hús színtelen nem lesz. Tűzről levéve pirospaprikával hintjük, majd felengedjük vízzel, hogy jól ellepje.

Amíg forr a leves, addig előfőzzük bő lében a beáztatott babot, és a forrás után 5 perccel leöntjük a levét és a még forró babot beleszórjuk a levesbe.

Ízesítjük a levest sóval, borssal, majorannával, babérral és kis lángon főzzük. Ha a hús már félig puha, akkor adjuk hozzá a zöldségeket (répákat kockázva, paradicsomot, paprikát egészben), a csokorba kötött zöldségzöldet, majd további vízzel öntjük fel és puhulásig főzzük.

Addig a tojásból, lisztből keményebb tésztát gyúrunk és kis pihentetés után, kissé lisztezett felületre szaggatjuk ki a csipetkét.

Hogyha a bab és a hús már puha, mehet bele a csipetke és pár percig főzzük, utána ízesítjük néhány csepp ecettel.

Neked ajánljuk