Magvas rozskenyér

Magvas rozskenyér
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a rozsos kovászhoz:
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 dkg búza finomliszt
  • 3 gramm szárított élesztő
  • 2 dl víz
  • *
  • a kenyérhez:
  • az előző nap elkészített kovász
  • 20 dkg búza finomliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 3 gramm szárított élesztő
  • 1 evőkanál búzasikér (el is hagyható)
  • 3 kávéskanál só
  • 4 evőkanál étolaj
  • *
  • a szóráshoz:
  • 2 dl víz
  • egyes magkeverék
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 dkg búza finomliszt
  • 3 gramm szárított élesztő
  • 2 dl víz
  • az előző nap elkészített kovász
  • 20 dkg búza finomliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 3 gramm szárított élesztő
  • 1 evőkanál búzasikér
  • 3 kávéskanál
  • 4 evőkanál étolaj
  • 2 dl víz
  • vegyes magkeverék

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a kétféle lisztet és a szárított élesztőt, majd hozzáadjuk a vizet, és szintén összekeverjük. (Én langyos vízzel kevertem össze.) Ezután a tálat egy konyharuhával letakarjuk, és a kovászt kb. 24 órán át pihentetjük. (Én a sütést megelőző délután kevertem össze, majd másnap délelőtt használtam fel.)

A kétféle lisztet összekeverjük a sóval és a szárított élesztővel, majd hozzáadjuk a kovászhoz. Ezután belekeverjük az étolajat és a vizet, és alaposan összegyúrjuk, majd konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük. (Én a sikért kihagytam, és langyos vízzel kevertem össze.)

Ezután lisztezett felületen átmozgatjuk a tésztát (kézzel téglalap formára lapogatjuk, majd először egymásra hajtjuk jobbról-balról, majd alulról-felülről, és konyharuhával letakarva szintén pihentessük 30 percig).

A pihentetett tésztát ezután megformázzuk. Először lisztezett felületen téglalap alakúra lapogatjuk, majd a csücskét és a két oldalát kissé behajtjuk, majd lazán feltekerjük. Ezután egy kb. 25x10x7 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőformába tesszük, és konyharuhával letakarva egy órát pihentetjük. Ezután a kenyér tetejét éles késsel több helyen bevágjuk, hideg vízzel lespricceljük, és ízlés szerint megszórjuk magvakkal.

A sütő aljába egy kisebb edényben vizet teszünk, majd előmelegítjük (légkeverésnél 170 fokra, alsó-felső sütésnél kb. 220 fokra.) A sütőformát az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 50 perc alatt készre sütjük a kenyeret. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a forró kenyeret szintén lespricceljük hideg vízzel, pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy rácsra és teljesen kihűtjük.

Éles késsel szeleteljük fel. Ez a kenyér kívül ropogósra sül, a belseje pedig finom puha. Nem morzsálódik, és még másnap is finom, nem szárad ki. A formájának köszönhetően alkalmas pl. szendvics készítésére is.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti