Máglyarakás torta

Máglyarakás torta

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 6 db kifli felkarikázva
  • 6 db tojás
  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 60 dkg savanykás alma
  • 10 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg barna cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 5 dkg vaj
  • 3 cl rum vagy rumaroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • csipet só
  • a fehérjéhez 2 evőkanál lekvár
  • *

a 26 cm-es tortaforma kikenéséhez:

  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

A kifliket vastagabb karikára vágjuk, a meghámozott almákat vékony kockára vágjuk. 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazzuk, zsemlemorzsával megszórjuk.

A tejet a barna cukorral és vaníliás cukorral megmelegítjük, de nem forraljuk fel, belerakjuk a citrom és a narancs reszelt héját és a rumot.

A felkarikázott kifliket egy tálba rakjuk és meglocsoljuk a vaníliás tejjel, óvatosan megnyomkodjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük majd állandó keveréssel hozzáöntjük a tejet. Habvevővel simára keverjük és ezt is a kiflikre öntjük, állni hagyjuk.

A vajon az almát a cukorral és fahéjjal megpároljuk (ne teljesen pépesre!). A tortaformába kanalazzuk a meglocsolt kifliket, eligazítjuk, majd megkenjük barack lekvárral. A lekvár tetejét megszórjuk darált dióval úgy, hogy teljesen befedje. A dió tetejére ráhalmozzuk a megpárolt almát, elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25 percre.

Amíg sül a máglyarakás alapja, addig a tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, majd a habba beleforgatjuk a 2 evőkanál kikevert sárgabarack lekvárt.

Kivessük a sütőből a máglyarakást és a tetejére halmozzuk, majd felhúzzuk, mintha lángnyelvek lennének. Visszatoljuk a sütőbe, visszavesszük a hőt 150 fokra és kb. 20-25 percig szárítjuk a habot. (Ha a habban baracklekvár van, akkor barnábbra sül.)

Ha megsült, kivesszük, rácson langyosra hűtjük, mert különben nem lehet szépen szeletelni.

(A tortaformában készített máglyarakást sokkal szebben lehet szeletelni, mint a tepsis változatát.)

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek