Macskaszem vagy pávaszem

Macskaszem vagy pávaszem
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 30 szelethez:
  • 1 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 4 tojássárgája
  • kb. 3 evőkanál tejföl
  • 1 tojás a kenéshez
  • *
  • a töltelékhez:
  • 30 dkg meggy
  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 4 db tojássárgája
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 tojás a kenéshez
  • 30 dkg meggy
  • 4 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 csipet cukorral. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztőt a tejjel, végül annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se). Nem kell keleszteni, csak addig tesszük félre letakarva, amíg elkészítjük a tölteléket.

A sütőt 180 °C-fokra előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy akkorra tepsit, amelyben majd a 3 tésztarúd elfér.

A töltelékhez a meggyet megmossuk, kimagozzuk. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, hogy jó kemény legyen. Belekeverjük a darált diót és a reszelt citromhéjat is.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és mindhármat téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalapok minkét hosszanti oldalának a szélére sorba tesszük a meggyszemeket, ezt a részt feltekerjük a meggyel mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon egy kis rés (mind a három kinyújtott lappal ezt csináljuk).

A rudakat a tepsire tesszük egymás mellé (kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megkelnek egy picit). A résekbe töltjük a diós tölteléket, a kimaradó tésztafelületeket pedig megkenjük a felvert tojással. A sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Hűlni hagyjuk, majd kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. Tálaláskor megszórhatjuk kevés porcukorral is.

Megjegyzés:

Fotó: RAS / Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti