Macaron dióból

Macaron dióból
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 12,5 dkg darált dió
  • 25 dkg porcukor
  • 12,5 dkg tojásfehérje (nekem ez 4 db volt)
  • 0,75 dl kristálycukor = 7,5-8 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • a csokoládé krémhez (ganache):
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 3,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg darált dió
  • 25 dkg porcukor
  • 12,5 dkg tojásfehérje
  • 0,75 dl kristálycukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 3,5 dkg vaj

Elkészítés:

A krém hozzávalókat összeolvasztjuk és behűtjük, hogy majd a kész macaronokat megkenhessük vele.

A darált diót kávédarálón átdaráljuk, hozzáforgatjuk a porcukrot, majd a levesszűrő kanálon átnyomkodjuk egy kanállal. Jól átszitáljuk. Hozzákeverjük a kakaóport. (A szűrőn fent maradt szemcséket félretesszük.)

A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a vége felé hozzászórjuk (állandó keverés mellett) a kristálycukrot. A cukros kakaós diót óvatosan a habhoz adjuk és összeforgatjuk. Nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire egyforma korongokat nyomunk belőle. (Kb. 50 Ft-os pénzérme nagyságúakat.) 40 percig szobahőmérsékleten száradni hagyjuk, majd 140 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivesszük, hűlni hagyjuk, majd éles késsel leemeljük őket a sütőpapírról. (Nekem simán lejöttek, ha valakinek nem, sülés után terítsen ki egy vizes konyharuhát és a tepsiről sütőpapírral együtt óvatosan húzza át a macaronokat a konyharuhára, pár perc múlva simán elválnak a sütőpapírtól.)

A csokoládé ganache-sal, amit jól kihabosítottunk megkenünk egy macaront és egy másikat illesztünk hozzá. Csak annyit töltsünk meg, amennyit megeszünk, a többi lezárt üvegben sokáig eláll.

Nem csak mandulával működik a macaron! A családban mindenkinek nagy kedvence lett ez a változat is.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!