Lúgos kifli

Lúgos kifli

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 50 dkg rétesliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2,6 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 4,2 dkg élesztő
  • 2,6 dl víz

A lúgos fürdőhöz:

  • 1,5 l víz
  • 3 evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Elkészítés:

Elkeverjük az élesztőt, a tejet, a langyos vizet, a cukrot és a az olvasztott vajat. Ezután futtassuk fel! A lisztet tálba rakjuk, közepébe mélyedést készítünk, majd az élesztős keveréket beleöntjük. Kézzel vagy kenyérsütőgéppel dagasztjuk. A tésztát kelni hagyjuk 30 percig.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a lúgos vizet: minimum 20 cm átmérőjű lábasban vizet forralunk, majd részletekben szódabikarbónát adunk hozzá.

Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd 24 részre osztjuk (1 db kb. 70 g). A darabokból téglalapokat nyújtunk, majd feltekerjük, kiflivé formázzuk.

A kifliket párosával a lúgos vízbe tesszük. Addig kell főzni, amíg fel nem úsznak a víz tetejére. Ez körülbelül 10 másodpercet vesz igénybe. Ezután megfordítjuk a másik felükre is a kifliket. Ezt követően kivesszük a fürdőből, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket. A többi kiflivel is ugyanígy járunk el.

Meleg helyen ismét 30 percig kelesztjük a tésztát, majd kb. 1 cm mélyen bevagdossuk a kifliket. Ízlés szerint reszelt sajtot szórhatunk rá.

180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Neked ajánljuk