Lúdláb torta

Lúdláb torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • a krémhez:
  • 15 dkg csokoládé
  • 25 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 7 dl habtejszín
  • ½
  • dl víz
  • 20 gramm zselatin
  • 30 ml rumaroma
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • a tetejére, oldalára:
  • 20 dkg csokoládé
  • 2 étolaj
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 15 dkg csokoládé
  • 25 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 7 dl habtejszín
  • ½ dl víz
  • 20 gramm zselatin
  • 30 ml rumaroma
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 20 dkg csokoládé
  • 2 étolaj

Elkészítés:

A lisztet, kakaóport, sütőport összekeverjük. Az egész tojásokat a cukorral 10 perc alatt elektromos habverővel habosra verjük. Jó kiverjük és egy fakanállal hozzá keverjük a szárazanyagokat is.

24 cm-es, sütőpapírral kibélelt kapcsos formában 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba!).

A krémhez 5 dl tejszínt a cukorral, kakaóporral elkeverjük, majd egy közepes lábasban feltesszük a tűzhelyre. Összemelegítjük, jól elkeverjük. Hozzáadjuk az apróbbra tördelt csokoládét is, amit felolvadásig kevergetünk. A tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a vaj felét. Langyosra hűtjük, majd a megmaradt vajjal habosra keverjük. 2 órára a hűtőbe tesszük.

A 2 dl tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint langyos vízben feloldjuk. A hűtőből kivesszük a krémet, a feloldott zselatinnal, rumaromával kikeverjük, majd apránként a tejszínt is hozzáadagolva jó habosra keverjük.

A tésztánkról lehúzzuk a sütőpapírt, majd a tisztára mosott tortaforma aljára visszatesszük. A krém felét rásimítjuk, kirakjuk a levétől lecsepegtetett meggy szemekkel. A megmaradt krémből hagyunk a díszítésre, a többi krémet a meggyre simítjuk. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy jól megdermedjen a krém.

A csokoládét az étolajjal mikróban felolvasztjuk és a krémre, majd az oldalára kenjük. A félre tett krémmel és a friss meggy szemekkel díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!