Londoni szelet

Londoni szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 20x30 cm-es tepsihez:
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor (púpozott)
  • 12 dkg vaj
  • 4 db tojássárga (nagy)
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • a diós-habos részhez:
  • 6 db tojásfehérje (nagy)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj (el is hagyható)
  • 1 csipet só
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor (púpozott)
  • 12 dkg vaj
  • 4 db tojássárga (nagy)
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • csipet
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 db tojásfehérje (nagy)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj (el is hagyható)
  • 1 csipet

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a sütőport és a csipet sót, majd átszitáljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést.

Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, és 2 kisebb evőkanál tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Egy könnyen nyújtható tésztát kell, hogy kapjunk, így ha szükséges, még gyúrás közben adjunk hozzá tejfölt.)

Egy sütőpapírt enyhén megszórjunk liszttel, kinyújtjuk rajta tepsi méretűre a tésztát, majd a papírral együtt átemeljük a tepsibe. (Tenyérrel kicsit belenyomkodjuk, igazítsuk a tésztát a tepsibe.)

A tepsiben lévő tésztát ezután megkenjük ízlés szerint pár kanál lekvárral. (Én bőven megkentem sárgabaracklekvárral.) A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot, és kemény habbá verjük. A darált diót összkeverjük a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd hozzáadjuk a keményre felvert tojáshabhoz, és fakanállal óvatosan összeforgatjuk. Ezután a diós habot egyenletesen rákenjük a lekvár tetejére.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt szép világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütött.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kb. 10 percig hűlni, majd a papírral együtt kiemeljük, és úgy hűtsük ki teljesen. Természetesen kizsírozott és lisztezett tepsiben is megsüthetjük, akkor a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd abban szeleteljük fel.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük a süteményt, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!