Lilahagymaleves

Lilahagymaleves

Elkészítési idő

30 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 l zöldségalaplé
  • 3 db szárított babérlevél
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1/2 dl vodka
  • 1/2 dl főzőtejszín
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 1/2 citrom leve
  • őrölt bors

A krutonhoz:

  • 2 db szikkadt zsemle
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • tengeri só
  • bors
  • őrölt rozmaring

Elkészítés:

A lilahagymát megtisztítom, félbevágom, majd egészen vékonyan felszeletelem. A fokhagymát szintén vékonyra szeletelem.

Egy fazékba kanalazom az olajat, majd a cukrot, néhány perc alatt karamellizálom. Erre dobom a hagymaszeleteket. Lefedve hagyom, hogy a hagyma összeessen. Mielőtt lepirulna, kevés zöldségalaplevet adok hozzá. Kb. 15-20 perc főzési idő elteltével adom hozzá a babérlevelet, valamint a fűszereket. A hagymát felöntöm a maradék zöldségalaplével és a vodkával, további 10-12 percig főzöm.

A tejszínben elkeverem a keményítőt. Mikor a hagyma teljesen megpuhult, besűrítem a tejszínnel. Amint felforrt, el is készült. A citromlevet csak a legvégén adom hozzá.

Krutont elkészítem A zsemléket felvágom. A sütőt 175 fokra előmelegítem, a tepsit sütőpapírral bélelem. A zsemlekockákat elterítem az előkészített tepsin. Sózom, borsozom, megszórom őrölt rozmaringgal, meglocsolom az olajjal. 3-4 perc alatt aranyszínűre pirítom, a leves mellé kínálom.

Neked ajánljuk