Lila káposztás-szőlős sertéshús

Lila káposztás-szőlős sertéshús

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej lilakáposzta
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 10 szem borókabogyó
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál málnaecet vagy borecet
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 4 dl szárnyas alaplé
  • 5 dkg vaj, olvasztva
  • 10 dkg piros szőlő
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál fehér szemes bors
  • 5 szem borókabogyó
  • 50 dkg sertés szűzérme
  • 6 evőkanál olaj
  • 12 ág kakukkfű

Elkészítés:

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A káposztát megfosztjuk a külső leveleitől, félbevágjuk, a torzsáját kivágjuk, a fejet leveleire szedjük. A hagymát megtisztítjuk, négybe vágjuk.

Nagyobb sütőedénybe tesszük a káposztaleveleket a negyedelt hagymákkal, 6 szem borókabogyóval, a cukorral, az ecettel, a keményítővel, sóval, borssal alaposan összekeverjük, majd nyakon öntjük az alaplével és az olvasztott vajjal. Alufóliával lefedjük, és az előmelegített sütőben 40 perc alatt puhára pároljuk.

A szőlőszemeket megmossuk, majd a káposztára szórjuk és 220 °C-on további 10 percig sütjük, most már fólia nélkül.

A húshoz a koriandert, a borsot és a maradék borókabogyót mozsárban durvára törjük. A szűzérmét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd finoman megforgatjuk a durvára tört fűszerkeverékben és enyhén sózzuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, ezen sütjük oldalanként 3-3 percig a hússzeleteket, a kakukkfű ágakat a végén adjuk hozzá.

A káposztaleveleket a szőlővel és az alattuk lévő ízletes szósszal tányérokra szedjük, majd a frissen kisült hússzeletekkel tálaljuk, tetejükre sült kakukkfű ágat teszünk díszítésként.

Neked ajánljuk