Libacomb sajt szufléval és mézes-fűszeres sütőtökkel

Libacomb sajt szufléval és mézes-fűszeres sütőtökkel

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a libacombhoz:

  • 2 db libacomb
  • 2 dl libazsír(v. kacsazsír)
  • őrölt bors
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • 3-4 szem borókabogyó
  • 2 dl fehér bor
  • 1 evőkanál méz

a 4 db sajt szufléhoz:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt (pl. edami)
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió

a forma kikenéséhez:

  • vaj
  • zsemlemorzsa

a mézes sütőtökhöz:

  • 30 dkg kockára vágott sütőtök
  • 5-6 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • őrölt fehér bors
  • csipet fahéj

Elkészítés:

A combokat alaposan nézzük át és távolítsuk el a tokokat, majd mossuk meg, és töröljük szárazra. Ezután alaposan dörzsöljük be sóval. A libazsírt olvasszuk fel, majd keverjük hozzá ízlés szerint őrölt borsot, kakukkfüvet, rozmaringot, és egy kevés sót. Ezután a pácba forgassuk bele a besózott libacombokat, majd fedjük le a tálat és pár órára (akár egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Egy tepsibe helyezzük egymásmellé a bepácolt combokat, majd öntsük alá a bort, a pácolásnál visszamaradt fűszeres zsírt, és az összenyomott borókabogyót. (a borókabogyót a kés lapjával kicsit nyomjuk össze) Ezután fedjük le fóliával a tepsi tetejét. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst.

Amikor már kellően megpárolódott vegyük le a fóliát, kenjük le a combokat mézzel, majd helyezzük vissza a sütőbe. Vegyük a hőfokot magasabbra, majd süssük szép pirosra, ropogósra.

A nagyobb méretű szuflé formákat vastagon kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután helyezzük rá egy tepsire az előkészített formákat.

A mascarponét keverjük simára a tejföllel, a tojások sárgájával, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, és egy csipet szerecsendióval. Ezután keverjük hozzá a reszelt sajtot és a lisztet. A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a sajtos masszához. Az előkészített formákat háromnegyedig töltsük meg a masszával, majd két ujjunkkal töröljük körbe a forma peremét (így szép magasra feljön majd a szuflé).

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.(én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem) A sütőből kivéve rögtön tálaljuk. (Én próbaképpen a kikapcsolt, meleg sütőben hagytam, és kb. 15 percig még szép magas maradt a szuflé, csak utána kezdett el összeesni.)

Az ízlés szerint kockára vágott sütőtököt főzzük félpuhára, majd szűrjük le és hűtsük langyosra. (a főzővízbe egy csipet sót is tegyünk) A vajat, és a mézet hevítsük fel egy serpenyőbe, pár pillanatig karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a langyosra hűtött sütőtököt. Ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal, fahéjjal, és egy csipet sóval, majd óvatosan forgassuk, kicsit melegítsük össze. Tálalásig tartsuk melegen. Tálaláskor a sütőből kivett sajt szuflét óvatosan fordítsuk rá a tányérra, majd helyezzük mellé a libacombot, és a mézes sütőtökkel kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk