Levendulás eklerfánk

Levendulás eklerfánk
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl víz
  • 6 evőkanálliszt
  • 4 tojás
  • *
  • a krémhez:
  • 4 tojássárgája
  • 3 evőkaknál keményítő
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 teáskanál szárított levendula (konyhai felhasználásra való)
  • 4 evőkanál vaj
  • *
  • a tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 teáskanál szárított levendula
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl víz
  • 6 evőkanálliszt
  • 4 db tojás
  • 4 db tojássárgája
  • 3 evőkaknál keményítő
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 teáskanál szárított levendula (konyhai felhasználásra való)
  • 4 evőkanál vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 teáskanál szárított levendula

Elkészítés:

A tésztához a vajat és a cukrot edénybe tesszük, ráöntjük a vizet, kis lángon felforraljuk. Ha forr, egyszerre hozzáadjuk a lisztet, és addig kavarjuk, míg el nem válik az edénytől. Ha elválik az edénytől, levesszük a tűzről. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, de minden egyes tojással nagyon alaposan elkeverjük.

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, vízzel telt tálkát teszünk bele, hogy gőz képződjön. A tepsibe sütőpapírt teszünk, habzsákba töltjük a tésztát, és egymástól pár centire kb. 10 cm hosszú csíkokat nyomunk belőle. Visszavesszük a hőt 180 °C-ra, és a fánkokat kb. 20 perc alatt megsütjük. Nagyon fontos, hogy az ajtót nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik. Ha kész, kitámasztjuk a sütőt, hogy kevés levegőt kapjon, úgy hűljön a tészta. Ha kihűlt, kettévágjuk a fánkokat.

A töltelékhez összekeverjük kézi habverővel a tojások sárgáját, a keményítőt és a cukrot.

Vastag falú forralóedényben összekeverjük a tejet, a tejszínt, a vaníliát, egy csipet sót és a levendulát – közepes lángon összeforraljuk. Folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor felolvad. A tojásokhoz öntünk egy merőkanálnyi forró tejes tejszínt, elkeverjük. Még egy kanállal hozzáadunk, majd visszaöntjük a tejes tejszínhez az egészet. Közepes lángon, kevergetve sűrűre főzzük a krémet. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, majd egy szűrőn átszűrjük kész krémet. Frissen tartó fóliával letakarjuk úgy, hogy azt a krém tetejére nyomkodjuk – így megelőzhetjük a krém bőrösödését. Hagyjuk kihűlni.

A tetejére a csokoládét felolvasztjuk, belemártjuk a felső tésztát, és rászórjuk a levendulát. Hagyjuk megszáradni. A kihűlt krémet habzsákból az alsó tésztákba nyomjuk, ráborítjuk a tetejét.

Megjegyzés:

Fotó: RAS / Recepttá

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti