Elkészítés:
A liszteket és a tepertőt egy tálban összemorzsoljuk, és a közepébe egy mélyedést fúrunk. Ebbe helyezzük a zsírt, a tejfölt, 1 db tojást, a sót, a borsot, a cukrot, végül a langyos vízben feloldott élesztőt. Összegyúrjuk, és kidagasztjuk.
A tésztát a tálban hagyjuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen egy órán át kelesztjük. Ezt követően átgyúrjuk, kerek cipóvá formáljuk, és a gyúrótáblán 2–3 percig pihentetjük, majd 2,5-3 cm vastagságúra kinyújtjuk.
A tészta tetejét késsel berácsozzuk, és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
A pogácsák tetejét megkenjük a felvert tojással. A tepsit meleg helyre tesszük, és a pogácsákat további 30 percig kelesztjük. Ezután a pogácsák tetejét újra lekenjük tojással, és 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, ahol 20-25 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés:
A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!
Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon.
Ez is érdekelheti