Leveles tepertős pogácsa

Leveles tepertős pogácsa
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 30 dkg rétesliszt (búza)
  • 20 dkg liszt (búza)
  • 25 dkg darált tepertő
  • 5 dkg sertészsír
  • 3 evőkanál tejföl (púpozott)
  • 2 db tojás
  • 1,5 dkg só
  • 2 mokkáskanál bors
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1/2 dl víz
  • 4 dkg élesztő
  • 30 dkg rétesliszt (búza)
  • 20 dkg liszt (búza)
  • 25 dkg darált tepertő
  • 5 dkg sertészsír
  • 3 evőkanál tejföl (púpozott)
  • 2 db tojás
  • 1,5 dkg
  • 2 mokkáskanál bors
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1/2 dl víz
  • 4 dkg élesztő

Elkészítés:

A liszteket és a tepertőt egy tálban összemorzsoljuk, és a közepébe egy mélyedést fúrunk. Ebbe helyezzük a zsírt, a tejfölt, 1 db tojást, a sót, a borsot, a cukrot, végül a langyos vízben feloldott élesztőt. Összegyúrjuk, és kidagasztjuk.

A tésztát a tálban hagyjuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen egy órán át kelesztjük. Ezt követően átgyúrjuk, kerek cipóvá formáljuk, és a gyúrótáblán 2–3 percig pihentetjük, majd 2,5-3 cm vastagságúra kinyújtjuk.

A tészta tetejét késsel berácsozzuk, és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

A pogácsák tetejét megkenjük a felvert tojással. A tepsit meleg helyre tesszük, és a pogácsákat további 30 percig kelesztjük. Ezután a pogácsák tetejét újra lekenjük tojással, és 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, ahol 20-25 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!