Leveles sajtos rudak

Leveles sajtos rudak
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál étolaj
  • 150 g tejföl
  • 200 ml víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 kávéskanál só
  • a kenéshez:
  • 15 dkg lágy vaj
  • a tetejére:
  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál étolaj
  • 150 g tejföl
  • 200 ml víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 kávéskanál
  • 15 dkg lágy vaj
  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A liszthez morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az összes hozzávalót, és jól összegyúrjuk-dagasztjuk. (Aki nem biztos magában, az élesztőt fel is futtathatja a langyos vízben, és adja hozzá a liszthez.) Meleg helyre tesszük, konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, puha vajjal megkenjük, majd bevagdossuk a tésztát 9 négyzetre.

A bevágott tészta sarkait sorban középre hajtogatjuk, majd ha ez megvan, a közepeket is további sorrendben ráhajtjuk. Az így kapott tésztakupacot 15 percig konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.

Ha letelt a 15 perc ismét kinyújtjuk, itt már nem kell megkenni ismét a vajjal. Újra bevagdossuk és megismételjük, a tésztakupac készítést, ismét behajtogatjuk a széleket az előbbi sorrendben. És ismét letakarva hagyjuk 15 percig pihenni.

Ha letelt a 15 perc, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk (kb. 1,5 cm). Felvert tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk és tetszőleges nagyságúakra vágjuk. 180 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!