Leveles pogácsa

Leveles pogácsa

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

az első tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg sertészsír
  • 2 evőkanál rum

a második tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 4 db tojás sárgája
  • fél citrom leve
  • kb. 2 dl tejföl

a tetejére:

  • 1 db tojás felverve
  • szezámmag

Elkészítés:

Az első tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk.

A második tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy rétestészta állagú legyen. (Nálam 2 dl volt a tejföl. ) Akkorára nyújtjuk, mint az első tésztalap. Az elsőként kinyújtott lapra tesszük, majd három-négyszer hajtogatjuk, mint a vajas tésztát - 15-20 percenként. (A tészta felénk lévő 1/3 részét a középső harmadra hajtogatjuk, majd a szembe néző harmadot is közép irányba, aztán a tészta két végét szintén középre hajtjuk, aztán lefelé fordítjuk.)

Végül két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, felvert tojással lekenjük, majd formára szaggatjuk, a tetejét szezámmaggal meghintjük.

Szilikonos sütőpapírra tesszük és 210 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Félidőben a tetejét letakarjuk, hogy meg ne égjen!

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk