Leveles pogácsa

Leveles pogácsa
Elkészítési idő
5,0 3 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • az első tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg sertészsír
  • 2 evőkanál rum
  • a második tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 4 db tojás sárgája
  • fél citrom leve
  • kb. 2 dl tejföl
  • a tetejére:
  • 1 db tojás felverve
  • szezámmag
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg sertészsír
  • 2 evőkanál rum
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál
  • 4 db tojás sárgája
  • fél citrom leve
  • 2 dl tejföl
  • 1 db tojás felverve
  • szezámmag

Elkészítés:

Az első tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk.

A második tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy rétestészta állagú legyen. (Nálam 2 dl volt a tejföl. ) Akkorára nyújtjuk, mint az első tésztalap. Az elsőként kinyújtott lapra tesszük, majd három-négyszer hajtogatjuk, mint a vajas tésztát - 15-20 percenként. (A tészta felénk lévő 1/3 részét a középső harmadra hajtogatjuk, majd a szembe néző harmadot is közép irányba, aztán a tészta két végét szintén középre hajtjuk, aztán lefelé fordítjuk.)

Végül két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, felvert tojással lekenjük, majd formára szaggatjuk, a tetejét szezámmaggal meghintjük.

Szilikonos sütőpapírra tesszük és 210 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Félidőben a tetejét letakarjuk, hogy meg ne égjen!

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!