Leopárd kalács

Leopárd kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 400 g liszt
  • 200 ml tej
  • 7 g szárított élesztő
  • 70 g vaj
  • 70 g cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 400 g liszt
  • 200 ml tej
  • 7 g szárított élesztő
  • 70 g vaj
  • 70 g cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál kakaópor

Elkészítés:

A tésztához a meleg tejben felfuttatjuk az élesztőt a porcukorral.

Összekeverjük a lisztet a sóval, hozzáöntjük az élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát, közben hozzáadjuk a vajat is. Amikor a tészta már nem ragad a kezünkre és sima a felülete, levágjuk nagyjából a felét, majd ezt a fél részt is félbevágjuk. Az egyik negyedbe beledagasztunk még 1-2 evőkanál tej segítségével 1 púpozott evőkanál kakaóport, a másik negyedbe pedig 2 kanál tejjel 3 kanál kakaóport.

A tésztákat kis tálakba rakjuk, letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük.

Amikor megkeltek a bucik, mindhármat 6 részre vágjuk és kis gombócokat formázunk belőlük. A legsötétebb 6 gombócot hengerekké formázzuk. A világosbarnákat kissé kinyújtjuk és lazán beletekerjük a sötét hengereket, de nem szükséges, hogy teljesen körbeérje a hengert. A világos részeket szintén hosszúkásra nyújtjuk és beletekerjük az előzőleg készített világosbarna tésztába tekert sötét hengert, itt viszont összecsípjük a tészta szélét, hogy egy teljes, világos hengert kapjunk. Ezeket kissé megnyújtjuk, hogy végigérjenek a formában, majd a 3 hengert hosszában a formába fektetjük. Erre jön még 2, majd zárásként, középre még egy henger. Meleg helyen, letakarva kelesztjük 30 percig.

A tojást lazán felverjük és megkenjük vele a kalács tetejét, majd 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti