Lencseleves kolbászmorzsás krumpligombóccal

Lencseleves kolbászmorzsás krumpligombóccal

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Hozzávalók:

a lencseleveshez:

  • 25 dkg lencse
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 cikk zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál liszt (púpozott)
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 ek kolbászzsír
  • só (ízlés szerint)
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 dl tejföl
  • 1,5 -2 l víz
  • *

a kolbászmorzsás krumpligombóchoz:

  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg főtt krumpli liszt (amennyit majd felvesz)
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

A lencsét átválogatjuk, majd vízzel felöntjük és hagyjuk kb. egy órát állni.

A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd mindkettőt apróra vágjuk. A zöldségeket szintén megpucoljuk, majd ízlés szerint feldaraboljuk. (Én kisebb kockákra vágtam.)

Egy edénybe teszünk két evőkanállal a kolbász sütésénél visszamaradt zsírból. (a gombóc készítésénél található a kolbász sütése). Ezután hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk, majd először hozzákeverjük az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt zöldségeket is. Alaposan összeleverjük, majd pár percig pároljuk.

A beáztatott lencsét leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, majd a zöldségekhez keverjük. Ezután megszórjuk a liszttel és a pirospaprikával, alaposan összekeverjük, felöntjük a vízzel, megsózzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, majd a zöldségeket és a lencsét félpuhára főzzük.

A tejfölt és a mustárt egy tálba tesszük, hozzáadjuk egy kevés levest, majd simára keverjük. Amikor a zöldségek és a lencse félpuhára főttek, hozzáöntjük a tejfölös-mustáros keveréket, majd a levest forráspontig melegítjük. Ekkor beletesszük a közben elkészített kolbászmorzsás krumpligombócot, és addig főzzük tovább, amíg a zöldségek és a gombóc is puhára fő.

A kolbászmorzsás krumpligombóchoz a füstölt kolbászt vékonyan felszeleteljük, majd aprítógépben addig aprítjuk, amíg morzsalékos nem lesz. (Aprító hiányában vágjuk fel nagyon apróra.) Ezután egy serpenyőbe tesszük, kevergetve pár pillanat alatt ropogósra sütjük a kolbászmorzsát, majd kiszedjük a zsiradékból és kihűtjük.

A főt krumplit még melegen krumplinyomón átnyomjuk (vagy villával alaposan törjük össze), majd szintén kihűtjük. Amikor a krumpli és a kolbászmorzsa kihűlt, összekeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, egy csipet sót, pár evőkanál lisztet, és az egész tojást, majd elkezdjük összegyúrni. Gyúrás közben hozzáadunk még annyi lisztet, hogy már ne ragadjon, és formázható legyen a tészta. Ezután nedves kézzel diónyi tésztadarabokat csípünk a tésztából, és gombócot formázunk belőle.

A megformázott gombócokat ezután a forrásban lévő levesbe tesszük és addig főzzük, amíg a zöldségek és a gombóc is puhára főnek. Tálaláskor a levest tányérba merjük úgy, hogy a gombócból is kerüljön bele pár darab, majd úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk