Lencsegulyás

Lencsegulyás

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhanyak
  • 25 dkg lencse
  • 5 dkg zsír
  • 20 dkg sárgarépa és fehérrépa
  • 1 szelet zeller egyben
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 babérlevél
  • 1-2 ág zellerlevél
  • 1 kevés csípős Piros Arany
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 1 tk. őrölt feketebors
  • 1 mk. őrölt kömény
  • 1 ek. mustár
  • 1 tk. cukor
  • fél citrom leve

A nokedlihez:

  • 1 tojás
  • liszt

Elkészítés:

A lencsét előző este átválogajuk, bő vízbe áztatjuk, lehetőség szerint a vizet többször cseréljük a felhasználásig.

Forró zsiradékban az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, benne az összezúzott fokhagymát is, majd a húskockákat magas hőfokon folytonos keveréssel átpirítjuk fehéredésig. Meghintjük pirospaprikával, felengedjük kb. 6 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk őrölt köménnyel. A babért, a zellergumót és a Piros Aranyat is hozzáadjuk, lassan takarékon főzzük kb. 1,5-2 orát.

Amikor már jó félpuha állapotban van a hús, hozzáadjuk a lencsét, a zöldségeket, és felengedjük még kb. 9 dl vízzel, utána fűszerezzük, és újabb 1 órát főzzük, amíg a hús kellően megpuhul.

Közben kb. 1 csapott evőkanál lisztből vékony rántást készítünk, a levest berántjuk, ízesítjük mustárral, cukorral, citromlével.

A nokedlitésztát összekeverjük, szaggató segítségével a leveshez adjuk, majd összeforraljuk.

Kenyeret és tejfölt kínálunk hozzá.

Neked ajánljuk