Lencsefőzelekék sült oldalassal

Lencsefőzelekék sült oldalassal
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg lencse
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 3-4 db babérlevél
  • ecet
  • 1 dl tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • pirospaprika
  • a feltéthez:
  • 1 kg oldalas
  • kb. 2 teáskanál só
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg lencse
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 3-4 db babérlevél
  • ecet
  • 1 dl tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • pirospaprika
  • 1 kg oldalas
  • 2 teáskanál
  • 4-5 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A lencsét átválogatjuk, alaposan átmossuk, és előző este hideg vízbe beáztatjuk. Másnap ebben a vízben kezdjük el főzni, babérlevél és só hozzáadásával, ha szükséges a vizet (apránként!) pótoljuk.

Ha puhára főtt, hagymás-paprikás rántást készítünk rá, és besűrítjük vele. A hagymás-paprikás rántáshoz a megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a rizslisztet, pár percig állandó kevergetés mellett pirítunk rajta, vigyázva, hogy ne égjen meg, de legyen egy kis illata, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, kevés hideg vízzel felöntjük, kézi habverővel csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a főzeléket.

Kevés ecettel ízesíthetjük, illetve tálalás előtt adhatunk hozzá tejfölt.

Én fokhagymás sült oldalassal kínáltam, ehhez az oldalast a csontoknál szétdaraboltam, sóztam, alaposan megfokhagymáztam és egy tepsibe rakosgattam, kb. 1 dl vizet öntöttem alá, lefedtem, és betoltam a kb. 180 fokos sütőb. Kb. 1 órát sütöttem, de érdemes korábban ránézni, nehogy megégjen, az utolsó 10 percben már fedő nélkül sütöttem, hogy ropogós kérget kapjon.

Megjegyzés:

A receptet Scarlett69 küldte be. Köszönjük!