Lencsefőzelék házi kolbásszal

Lencsefőzelék házi kolbásszal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg lencse (szárazon)
  • kevés füstölt szalonnabőr
  • 1 l csontlé-alaplé vagy víz
  • 2 pár házi kolbász
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 db egész babérlevél
  • 2 db citromkarika
  • 1 teáskanál mustár
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint só
  • a rántáshoz:
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél (közepes) fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál étolaj
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 50 dkg lencse (szárazon)
  • kevés füstölt szalonnabőr
  • 1 l csontlé alaplé vagy víz
  • 2 pár házi kolbász
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 db egész babérlevél
  • 2 db citromkarika
  • 1 teáskanál mustár
  • cukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál étolaj
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:

A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Főzés előtt csapi víz alatt átmossuk egy szűrőkanálban.

Az 1 l alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd a karikákra vágott kolbászt, babérlevelet, ízlés szerint cukrot, sót, a mustárt, és a citrom karikákat. Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. (Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet.)

Olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd a lisztet is hozzáadva zsemleszínű rántást készítünk, a tűzről lehúzva meghintjük a piros paprikával, majd hideg vizet hozzáadva csomómentesre keverjük és a lencséhez öntjük. Kevergetjük és a végén, ha még kell utánízesítjük.

A tejfölt 1 evőkanál liszttel, kicsi vízzel simára keverjük, adunk hozzá keveset a lencse levéből és behabarjuk vele a főzeléket.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!