Lekváros hattyú

Lekváros hattyú

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • kb. 15 darabhoz
  • 10 dkg hideg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 5 evőkanál tetszés szerinti lekvár
  • jégcukor

Elkészítés:

A hideg vajat felkockázzuk, és késsel vagy hideg kézzel elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, egy csipet sót (esetleg 1-2 ek. vizet) és összegyúrjuk. Folpackba csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük.

Vékonyra nyújtjuk, és egy pohárral köröket szaggatunk belőle. A kört egyik felére fél kávéskanálnyi lekvárt teszünk. Félbehajtjuk a kört és hajtás alatt, a hajtással párhuzamosan egy hosszabb és 2 rövidebb vágást ejtünk. A hosszabb bevágás során kapott csíkot felkunkorítjuk, a végét összenyomjuk, ez lesz a hattyú nyaka. A másik két csíkot szétválasztjuk, ezek lesznek a faroktollak.

A sütőt 180 °C-re előmelegítjük. A hattyúk testét jégcukorral díszítjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni és megszilárdulni.

Fotó: Recepttar.hu

Neked ajánljuk