Lekváros-diós hájas kifli

Lekváros-diós hájas kifli

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 50 dkg tisztított háj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dl fehérbor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • szénsavas ásványvíz
  • lekvár
  • darabolt dió
  • kristálycukor

Elkészítés:

A hájat 1-2 órára hideg vízbe tesszük, majd húsdarálón ledaráljuk.

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba tesszük, a közepébe mélyedést csinálunk, belekanalazzuk a tejfölt, beleöntjük a fehérbort, hozzáadjuk a sót és az előzőleg villával felvert tojást, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Ezután fakanállal elkezdjük összekeverni, majd kézzel folytatva, apránként adagolva hozzáöntjük az ásványvizet is. Kézzel alaposan kidagasztjuk Konyharuhával letakarva, 30 percig pihentetjük a tésztát.

Pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtjuk. Ezután a darált hájat kisebb darabokban szétlapogatjuk, és a tésztát befedjük vele, majd összehajtogatjuk. Először a tészta alsó felét felhajtjuk középig, majd a felső felét szintén középig hajtjuk. Ezután kettéhajtjuk. Ezután jobb oldalról behajtjuk a közepéig, majd a bal oldaláról ráhajtjuk a tésztát.

A letelt pihentetési idő után a tésztát vékonyra kinyújtjuk, és az alsó felét felhajtjuk a közepéig, majd a felső felét ráhajtjuk. Ezután jobbról behajtjuk a közepéig, majd balról ráhajtjuk a tésztát. Szintén letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Ezt a hajtogatást, és pihentetést még kétszer megismételjük.

Végül a hajtogatások után a tésztát kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd éles késsel ízlés szerinti méretű kockákra felvágjuk. Minden tésztakocka közepére lekvárt teszünk, majd megformázzuk, széleit kicsit lenyomkodjuk.

A kiflik tetejét végül felvert tojással lekenjük, majd az apróra vágott kristálycukros-dió keverékével megszórjuk

20 perc alatt szép pirosra sütjük 170 fokon.

Neked ajánljuk