Lekváros bukta

Lekváros bukta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 60 dkg finom liszt
  • 1 csipet só
  • 6 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg vaj (puha)
  • 1 üveg szilvalekvár (legjobb a házi)
  • a lekenéshez:
  • 1 db tojás
  • 60 dkg finom liszt
  • 1 csipet
  • 6 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg vaj (puha)
  • 1 üveg szilvalekvár (legjobb a házi)
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk. 1 dl tejet tálba öntünk, hozzáadunk 1 evőkanál lisztet és 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és hagyjuk jól felfutni.

Egy tálba szitáljuk a többi lisztet, sót, maradék cukrot, tejet, egész tojást + a tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztőt. Kidolgozzuk, akkor jó, amikor nem ragad az edény falához.

Ekkor hozzáadjuk a nagyon puha vajat, és jól beledolgozzuk. Szoba-hőmérsékleten letakarva kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és kb 1 cm vastagra nyújtjuk, majd 10 x 10 cm-es kockákra vágjuk.

A tésztakockák alsó részére tesszük a szilvalekvárt, a két oldalát behajtjuk és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük szorosan egymás mellé úgy, hogy a tekercs alja legyen alul. A tetejét tojással lekenjük és fél órán át kelesztjük.

A sütő aljába egy edényben vizet teszünk, a sütőt 170 fokra előmelegítjük és kb. 20-25 perc alatt megsütjük a buktákat. Kihűlés után porcukorral megszórjuk.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!