Latte machiato és sport csoki torta

Latte machiato és sport csoki torta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • az alsó laphoz (26 cm-es):
  • 6 tojás
  • 6 kanál víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 180 g cukor
  • 150 g finomliszt
  • 4 kanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • a krémhez:
  • 5 dl Hulala
  • 250 g tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál zselatin
  • kevés mandula likőr (vagy aroma)
  • 3 teáskanál instant kávé (vagy capuccino)
  • a felső laphoz (18 cm-es)
  • 4 tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 kanál kakaó
  • 4 kanál víz
  • a krémhez:
  • 1 csomag Dr. Oetker csokoládés pudingpor
  • 2,5 dl víz
  • 2 l Hulala
  • 2 db sportcsoki
  • 10 dkg Rama margarin
  • 15 dkg cukor
  • rum vagy rumaroma
  • ha a torták tetejét be akarjuk vonni csokival:
  • csokoládé és kevés olaj
  • 6 db tojás
  • 6 kanál víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 180 g cukor
  • 150 g finomliszt
  • 4 kanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 dl Hulala
  • 250 g tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál zselatin
  • kevés mandula likőr (vagy aroma)
  • 3 teáskanál instant kávé (vagy capuccino)
  • a felső laphoz (18 cm-es)
  • 4 tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 kanál kakaó
  • 4 kanál víz
  • 1 csomag Dr. Oetker csokoládés pudingpor
  • 2,5 dl víz
  • 2 l Hulala
  • 2 db sportcsoki
  • 10 dkg Rama margarin
  • 15 dkg cukor
  • rum vagy rumaroma
  • csokoládé
  • kevés olaj

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a kétfajta cukorral, vízzel habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet, majd óvatosan a keményre felvert tojáshabot. Sütőpapírral bélelt tortaformában 180 C fokra melegített sütőben megsütjük (kb. 40 perc, tűpróba).

A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A tejfölt összekeverjük a cukorral, majd a habba keverjük. Kb. 1 dl vízben feloldjuk a zselatint, felforrósítjuk, kicsit hűlt már apránként a krémhez adjuk, szép simára keverjük. Kétfelé vesszük a krémet: egyik feléhez megy a kávé, a másik feléhez az aroma (vagy likőr).

A kihűlt piskótát három lapba vágjuk. Az alsó lapra kenjük a rumos krémet, rátesszük a második lapot, erre kávés krém kerül. Erre jön a harmadik lap, amit szintén lekenünk kevés krémmel (ehhez tegyünk félre keveset a rumos krémből).

Így is tökéletes, de meg lehet koronázni csokimázzal, amihez csokoládét kevés olajban vízgőz felett megolvasztunk és a torta tetejére csorgatunk és az oldalára kenjük.

A felső 18 cm-es piskótalapot a fentiek szerint megsütjük. A krémhez a vízben megfőzzük a pudingport, kihűtjük. A tejszínben feloldjuk a sportcsokit, addig melegítjük, hogy épp elolvadjon a csoki. A cukrot a margarinnal habosra keverjük.

A teljesen kihűlt tejszínes csokit kemény habbá verjük, a pudingot is simára keverjük, majd a cukros margarinnal szép egynemű krémmé keverjük. A piskótát három lapba vágjuk, és betöltjük a krémmel, végül díszítjük.

Ezt is lecsurgathatjuk olvasztott csokival az előzőek szerint.

Megjegyzés:

A receptet Vankó Sándorné küldte be. Köszönjük!