László szelet

László szelet
Elkészítési idő
5,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tészrához:
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál méz
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál tej
  • 5 dkg zsír
  • 36 dkg liszt
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • a pisótatekercshez:
  • 1 közepes üveg piros lekvár
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • a krémhez
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl kávé
  • a tetejére:
  • 1 kávéskanál kakaópor
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál méz
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál tej
  • 5 dkg zsír
  • 36 dkg liszt
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 közepes üveg piros lekvár
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • a krémhez
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl kávé
  • 1 kávéskanál kakaópor
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje

Elkészítés:

Gőz felett összemelegítjük a 15 dkg cukrot a mézzel, a tojással, a tejjel és a zsírral. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a fahéjjal. Összegyúrjuk a langyosra hűlt mézes keverékkel. Kétfelé osztjuk, és tepsi hátán, sütőpapíron két nagy, vékony lapot sütünk belőle.

Ezután a szokásos módon piskótatésztát kavarunk 5 tojásból, 5 evőkanál lisztből és 5 evőkanál cukorból. Nagy tepsiben megsütjük, még forrón rákenjük a lekvárt, és azonnal felcsavarjuk, így hagyjuk kihűlni.

A krémhez csomómentesre keverjük a lisztet egy kis tejjel, majd állandó keverés mellett felforraljuk a többi tejjel és a kávéval, sűrűre főzzük. Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral, majd összedolgozzuk a hidegre hűtött kávés krémmel.

Összeállítás: az egyik mézes lapra rákenjük a kávés krém felét. Ráfektetjük a felszeletelt lekváros piskótát, arra kenjük a krém második felét. Ráfektetjük a másik tésztalapot, gyengéden összenyomjuk.

A fehérjékből a cukorral gőz felett habot verünk, ha kész, hozzákeverjük a vajat, rákenjük a süti tetejére. A kakaóport kis vízzel elkeverjük, pöttyöket csepegtetünk a hab tetejére, és fogpiszkálóval elhúzkodjuk két irányba. Hagyjuk pár órát puhulni, majd kockára vágva tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Votisky András küldte be. Köszönjük!