Kürtős kalács

Kürtős kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához (4 darab):
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom héja
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • *
  • a forgatáshoz:
  • cukros darált dió
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 teáskanál
  • 1 citrom héja
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • cukros darált dió

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral a langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez az egész tojással és a tojássárgájával, a sóval és a citrom héjával.15 percig pihentetjük, majd ismét átdolgozzuk. Meleg helyen háromszorosára kelesztjük.

A megkelt tésztát táblára borítva egész vékonyra ellapogatjuk (fél cm), pizzavágóval, kb. 2 cm széles csíkban vágjuk. A vajjal le kent hengerre tekerjük, (a kiürült sörös dobozt alufóliával bebugyoláljuk), olajjal vagy vajjal le kenjük, majd cukros darált dióba forgatjuk. (A fenekét, ahol a tepsivel érintkezik, ott nem.)

Fektetve, tepsire helyezve ismét kelesztjük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. (A sütés ideje attól függ, milyen vastag a feltekert tészta.) Ha megsült óvatosan lehúzzuk a dobozról. Ha kókuszost szeretnénk, akkor a még forró hengereket vajjal megkenjük, kókuszreszelékkel megszórjuk.

Megjegyzés:

A receptet Vankó Sándorné küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti