Kürtős kalács

Kürtős kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • kristálycukor olaj
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • kristálycukor
  • olaj

Elkészítés:

A lisztbe szitáljuk az élesztőt és a cukrot. Összevegyítjük őket, majd az egész tojásokat, illetve a tojás sárgákat is hozzákeverjük.

A tejet picit meglangyosítsd, és azt is hozzáadjuk, végül összegyúrjuk az egészet. Amikor már elválik az edény falától, hozzáöntjük a megolvasztott vajat, és nagyjából tíz percig dagasztjuk. Ezután duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt, lisztezett deszkán a tésztából lecsípve nagyjából két centiméter vastag csíkokat sodrunk, és alufóliával bevont sörös dobozokra rátekerjük.

A tésztát vizes ecsettel lekenjük, és megforgatjuk a kristálycukorban (a cukrot ízesíthetjük dióval vagy fahéjjal is) és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Félidőben meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk cukorral. Ha kész, a dobozról lecsúsztatjuk.

(Én dióval elkevert kristálycukorba forgattam és 180 fokon kb. 20 -25 percig sütöttem.)

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!