Különleges somlói torta

Különleges somlói torta

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A sárga piskótához:

  • 3 tojás
  • 3 ek. liszt
  • 3 ek. cukor
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek. olaj

A kakaós piskótához:

  • 3 tojás
  • 2 ek. liszt
  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 ek. olaj
  • 1/2 tasak sütőpor

A diókrémhez:

  • 1 ek. cukor
  • 1 dl tej
  • 2 kk. liszt
  • 2 ek. lekvár
  • 15 dkg durvára darált dió
  • 1 marék kandírozott narancshéj
  • 2 marék aranyszínű mazsola
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • rumaroma

A vaníliás krémhez:

  • 4 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek. cukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor

A csokimázhoz:

  • 7 dkg vaj
  • 5 ek. cukor
  • 3 ek. kakaópor
  • rumaroma
  • 5 ek. víz

A díszítéshez:

  • grillázs mogyoró

Elkészítés:

Kétféle tésztalapot sütünk. A tojásfehérjét kis cukorral és sóval felverjük. A sárgáját a maradék cukorral és olajjal kikeverjük, utána lisztet és sütőport (kakaósba kakaót is) keverünk, a fehérjahabot beleforgatjuk és sütőpapírral borított tepsiben 12 percig sütjük, 180 fokon, majd hagyjuk kihűlni. A sima piskótalapot félbevágjuk.

A diós krémhez az összes alapanyagot felforraljuk egy edényben, majd hűlni hagyjuk.

A vaníliás krémhez kikeverünk vajat, porcukorral. A pudingot felfőzzük 4 dl tejben, utána a cukorral édesítjük. Miután kihűlt, összekeverjük cukros vajjal. Végül robotgéppel krémesebbé tesszük.

Összeállítjuk a tésztát. Az első sima lapra kenjük a diós krémet, majd a vaníliás krém felét, befedjük a kakaós lappal, rákenjük a többi vaníliás krémet és az oldalát is bevonjuk vele.

A csokimázhoz összemelegítjük az alapanyagokat, végén a vajat belekeverve és bevonjuk vele a torta tetejét. Grillázs mogyoróval díszíthetjük.

Neked ajánljuk