Kukorica tarkedli áfonyás-mazsolás szósszal

Kukorica tarkedli áfonyás-mazsolás szósszal

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tarkedlihez:

  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg búzaliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dkg cukor
  • csipet só

az áfonyás-mazsolás szószhoz:

  • 10 dkg vörös áfonya
  • 10 dkg mazsola
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl vörösbor
  • őrölt fahéj
  • reszelt narancshéj (el is hagyható)
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 0,5 dl víz

Elkészítés:

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a kétféle lisztet, a csipet sót, majd összekeverjük. A közepébe mélyedést alakítunk ki, majd beleöntjük a villával kissé felvert tojásokat. Ezután hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsinta tésztát keverünk belőle. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten, 15-20 percig kelesztjük.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd kanállal kis halmokat kanalazunk bele a tésztából (akinek van tarkedli sütője, vagy tükörtojás sütője, az abban is megsütheti).

Pár perc alatt a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre kiszedjük.

Egy serpenyőbe tesszük az áfonyát, felöntjük a borral, és ízlés szerint ízesítjük. Ezután kiforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve, kb. 5 percig főzzük. (Ha szükséges még utána ízesítjük.)

A kukoricakeményítőt a vízzel simára keverjük, majd a forrásban lévő gyümölcsökhöz öntjük. Kevergetve 1-2 perc alatt besűrítjük (főzni már nem kell).

Tálaláskor a fánkokat ízlés szerint porcukorral megszórjuk, majd az áfonyás-mazsolás szószt köré kanalazzuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk