Kubai kenyér

Kubai kenyér
Elkészítési idő
1,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • 40 dkg búza fehérliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1,5-2 csapott evőkanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csapot teáskanál cukor
  • 3 dl meleg víz
  • 40 dkg búza fehérliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1,5-2 csapott evőkanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csapot teáskanál cukor
  • 3 dl meleg víz

Elkészítés:

Én kenyérsütőgépben kevertem össze a hozzávalókat, de természetesen ezt kézzel is megtehetjük.

A kenyérsütőgép üstjébe öntjük a meleg vizet, majd rákanalazzuk a kétféle liszt és a só keverékét. Ezután rászórjuk a cukrot, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Elindítjuk a dagasztó programot, és megdagasztjuk vele a tésztát. Amikor végzett a gép, a tésztát kiborítjuk, kézzel jól átgyúrjuk, majd olívaolajjal vékonyan lekenjük.

Ezután egy olívaolajjal kikent tálba tesszük, majd egy fóliával lefedjük.

A sütőt 30 fokra előmelegítjük, majd ki apcsoljuk, beletesszük a tálat és 15 perc alatt megkelesztjük benne a kenyeret. Ezután kivesszük és megformázzuk. A tetejét pengével bemetsszük, majd egy sütőpapírral kibélelt, lisztezett tepsibe tesszük. (Én ekkor megszórtam a tetejét szezámmaggal, de ez el is hagyható.)

A langyos sütőbe egy edénybe kb. egy liter forró vizet teszünk, majd betesszük a kenyeret. Ezután a sütőt 200 fokra felmelegítjük, és 40-45 perc alatt készre sütjük benne a kenyeret. (Én légkeverésnél 180 fokon, 40 percig sütöttem. A sütési idő felénél egy sütőpapírral letakartam, nehogy nagyon megbarnuljon a teteje.)

Amikor megsül a kenyér a sütőből kivesszük, majd egy rácsra helyezzük, és úgy hűtjük ki.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti