Krémsajtos citromgolyó

Krémsajtos citromgolyó

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Hozzávalók:

a citromos tészta hozzávalói 12-14 db-hoz:

  • 6 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 6 dkg liszt
  • 1 kisebb tojás
  • 1 citrom leve és héja
  • 1/4 csomag sütőpor

a krémsajtos töltelék hozzávalói:

  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg mascarpone (vagy krémsajt)
  • 8 dkg porcukor
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma

a csokoládés bevonat hozzávalói:

  • 2 tábla fehér csokoládé
  • sárga zselés ételfesték

Elkészítés:

A tésztához az olvasztott vajat a porcukorral jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk az egész tojást, a citromlevet, és a citrom reszelt héját. Ezután hozzászitáljuk a sütőporral összekevert lisztet, majd sűrű, sima masszává.

Egy 20 cm-es tortaformát kivajazunk, lisztezünk, majd beleöntjük a masszát. (Én szilikonos formába sütöttem, így csak vékonyan kikentem vajjal.)

Közepesen melegre előmelegített (180 fok) sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt megsütjük (tűpróba).

Ezután a sütőből kivesszük, rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

A krémsajtos töltelékhez a vajat és a mascarponét alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliaaromát, majd simára keverjük. Ezután hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen a krém.

A teljesen kihűlt tésztát egy tálba apró darabokra tépkedjük, majd néhány kanál krémet hozzáadva elkezdjük összegyúrni. A többi krémet apránként adjuk hozzá, hogy egy puha, gyurmaszerű masszát kapjunk. (Lehet, hogy nem kell majd hozzá az összes krém!)

Ezután az összegyúrt masszából golyókat formázzunk, majd pár órára a hűtőbe tesszük, hogy kellően megdermedjenek a golyók. (Akár egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk.)

A csokoládét egy fém tálba tördeljük, hozzányomunk egy kevés ételfestéket, majd vízgőz fölött felolvasztjuk. (Az ételfestéket apránként adagoljuk hozzá, amíg el nem érjük a kívánt színt.)

A hűtőből kivett golyókat ezután bevonjuk a csokoládéval, majd sütőpapírra helyezzük, és hagyjuk teljesen megszáradni.

Légmentesen lezárt dobozban akár két hétig is tárolhatjuk az elkészült golyókat.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk